EKŞİLİ KÖFTE

unnamed (79)

MALZEMELER
unnamed (73)
KÖFTE  İÇİN
400 gr dana kıyma
3-4 parça kemikli et
1 adet havuç
2 adet  soğan
3 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı pirinç
1 adet yumurta
Bir miktar tane karabiber
Bir miktar un
Bir yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
Tuzunnamed (82)

TERBİYESİ İÇİN
Bir küçük kase süzme yoğurt
Bir yumurtanın sarısı
1 adet limon
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı un

HAZIRLANIŞI
Tencereye kemikli et, havuç, bir adet soğan bütün olarak koyulur.  4-5 bardak su ilave ederek pişmeye bırakılır.unnamed (72)

Derin bir kap içerisine bir soğan rendelenir, suyu sıkılır (köftenin sulanmaması için).  Pirinç bir kapta 2-3 dakika kaynatılır.  Suyu süzüldükten sonra havanda dövülür.  Rendelenmiş soğana ilave edilir.  3 kaşık bulgur, yumurta, karabiber ve kıyma ilave ederek iyice yoğurulur.

Köfteden bir avuç alınır.  Silindir şekline getirilir.  Minik parçalar koparılır.  Koparılan parçalar yuvarlanarak bir tepsiye dizilir.  Yuvarlama esnasında avucumuza ara ara su sürülerek köftenin ele yapışmaması sağlanır.  Köftelerin tamamına şekil verildikten sonra üzerine süzgeç yardımıyla un serpilir.  Köfteler silkelenerek her tarafının unlanması sağlanır.unnamed (69)

Pişen et süzgeçten süzülür.  Etler minik minik didiklenir.  Et suyuna ilave edilir.  Bir tencereye bir kaşık tereyağı ve bir tatlı kaşığı un koyularak kavrulur.  Üzerine didiklediğimiz etlerle birlikte karıştırdığımız et suyu ilave edilir.  Ocağa koyulur. Kaynamaya başlayınca köfteler itina ile teker teker suya bırakılır.  Tuz ilave ederek köfteler pişirilir (pirinçler uzayıncaya kadar).

Bir kase yoğurt, bir yumurtanın sarısı, bir limon suyu, bir tatlı kaşığı un, iki diş sarımsak (ince doğranmış) iyice çırpılır.  Pişen çorbadan birkaç kaşık alınarak çırptığımız karışıma katılarak alıştırılır.  Pişmiş köftelere yavaşça karıştırılır.unnamed (75)

Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır.

AFİYET OLSUN.unnamed (80)

unnamed (76)

unnamed (77)

PÜF NOKTASI

  • Köftelere çok fazla un serpmeyin, yemeğin suyu çok koyu olur.
  • İstenirse yemeğe bir adet patates ve bir adet havuç koyulabilir.  Şayet havuç koyulursa et suyuna ilk önce havuçlar koyulur; biraz pişirilir.  Daha sonra patatesle aynı anda köfteler ilave edilir.

EKŞİLİ KÖFTE” üzerine 4 düşünce

Yorum bırakın